Sunderby folkhögskola logotyp
Öppna meny

Ikon för utbildning

Vanliga frågor om studier

Får man betyg?

När du studerar på en folkhögskola får du antingen ett studieomdöme eller intyg, vad du får beror på vilken kurs du läser. Omdömet kan användas för att söka till högskola och universitet.

Måste jag läsa matte igen?

Om du vill läsa Allmän kurs och har godkänt betyg i den matematikkurs som är aktuell så behöver du inte läsa den hos oss. Du kan istället välja ett tillval som yoga, rollspel, självhushållning etc Vilka tillval som finns tillgängliga meddelas inför varje kursstart.

Vad är CSN och kan jag få det?

CSN (Centrala studiestödsnämnden) är den myndighet i Sverige som hanterar studiestöd, hemutrustningslån och körkortslån. Det är med andra ord de som hjälper dig om du vill söka bidrag och/eller lån för att studera.

För att få bidrag/och eller lån behöver du gå en kurs/utbildning som är berättigad till det, alla är inte det. Du måste även uppfylla alla krav som CSN har på dig. CSN har en bra sida för frågor och svar där du kan få mer information och hjälp. Läs mer på CSN

Vad är serviceavgift?

Undervisningen på folkhögskolan är avgiftsfri vad gäller administration, lärare och undervisningslokaler. Däremot betalar alla en serviceavgift och i den ingår deltagarförsäkring, vissa läromedel, kopiering, deltagarsociala aktiviteter och lunch första och sista skoldagen.
Serviceavgiften betalas av alla som studerar hos oss, oavsett om det är på plats eller på distans.

När kommer mitt antagningsbesked?

För kursstart augusti månad skickas antagningsbesked i slutet av juni.
För kursstart januari månad skickas antagningsbesked i mitten av december.

Antagningsbesked skickas till den e-post adress du har lämnat i din ansökan. Kontrollera din skräppost om du ej har fått besked.

Vad är skillnaden på gymnasieskola, folkhögskola, högskola och universitet?

I de flesta fall är skillnaden olika utbildningsnivå. Gymnasiet är steg 1, efter gymnasiet kan du läsa vidare på högre utbildning. Högskola och universitet räknas som en högre utbildning än folkhögskola. Men det finns många utbildningar på likvärdig nivå på folkhögskola, högskola och universitet.
En annan skillnad är hur vi undervisar. På folkhögskolan utgår vi från individen och har stora möjligheter att anpassa utbildningen efter person och grupp. Som studerande (deltagare) på folkhögskolan har du även möjlighet att påverka din utbildning.

Folkhögskolans pedagogik utmärker sig från övriga undervisningsformer och om du vill veta mer kan du läsa här: Vad är folkhögskola och folkbildning?

Vad är skillnaden mellan komvux och folkhögskola?

Komvux är namnet för den kommunala vuxenutbildningen, både komvux och folkhögskolan kan ha liknande kurser/utbildningar. På samma sätt som övriga utbildningsformer skiljer sig de två åt främst via hur undervisningen bedrivs. På folkhögskolan utgår vi från individen och har stora möjligheter att anpassa utbildningen efter person och grupp. Som studerande (deltagare) på folkhögskolan har du även möjlighet att påverka din utbildning.

Folkhögskolans pedagogik utmärker sig från övriga undervisningsformer och om du vill veta mer kan du läsa här: Vad är folkhögskola och folkbildning?

Schoolsoft

Många frågor handlar om sidan Schoolsoft där man ansöker till våra kurser.

 • Jag kan inte logga in
  1. Kontrollera att du är på rätt sida för ansökan
  2. Om du vet att du har ett konto sen innan, prova klicka ”Glömt lösenord”
 • Den säger att jag redan har ett konto
  • Då har du mest troligt använt Schoolsoft tidigare till en annan kurs, kanske till en annan skola som också använder samma system.
  • Försökt att komma ihåg vilken inlogg du hade där annars kan du klicka på ”Glömt lösenord” för att försöka återställa kontot
 • Måste jag skapa ett konto
  • Ja, för att ansöka till våra kurser behöver du ha ett konto på Schoolsoft. Vi tar inte emot ansökningar på papper eller mail.
   Med undantag för vissa korta kurser.
 • Jag har glömt mitt lösenord
  • Leta efter texten ”Glömt lösenord” på sidan Schoolsoft, begär ett nytt och prova logga in igen efter det
 • Jag hittar inte kursen jag vill söka
  • Kontrollera att du har valt rätt skola – Sunderby folkhögskola
   En del förväxlar oss med Sundbyberg