Sunderby folkhögskola logotyp
Öppna meny

Group Created with Sketch.

Studieinformation

Group Created with Sketch.

Studieinformation

Det som skiljer folkhögskolestudier från andra studieformer är att du som deltagare ges möjligheten att vara med och påverka dina studier på ett annat sätt än du kanske tidigare är van vid.

Här utgår vi alltid utifrån dina egna behov, förkunskaper och erfarenheter – allt för att du skall nå dina mål på bästa möjliga sätt.

Undermeny

Vanliga frågor om studier

Får jag betyg?

När du studerar på en folkhögskola får du antingen ett studieomdöme eller ett intyg, vad du får beror på vilken kurs du läser. Omdömet kan användas för att söka till högskola och universitet.

Kan jag läsa upp betyg?

Folkhögskolan ger inga betyg i ämnen, därmed kan du inte ”Läsa upp betyg” hos oss. Däremot kan folkhögskolan ge dig särskilda behörigheter i ämnen som du inte är godkänd i eller inte har läst. Folkhögskolan intygar då att du har ”kunskaper motsvarande godkänd nivå” i just det ämnet.

Måste jag läsa matematik igen?

Om du vill läsa Allmän kurs och har godkänt betyg i den matematikkurs som är aktuell behöver du inte läsa den hos oss. Du kan istället välja ett tillval som yoga, rollspel, självhushållning etc Vilka tillval som finns tillgängliga meddelas inför varje kursstart.

Vad är CSN och kan jag få det?

CSN (Centrala studiestödsnämnden) är den myndighet i Sverige som hanterar studiestöd, hemutrustningslån och körkortslån. Det är med andra ord de som hjälper dig om du vill söka bidrag och/eller lån för att studera.

För att få bidrag/och eller lån behöver du gå en kurs/utbildning som är berättigad till det, alla är inte det. Du måste även uppfylla alla krav som CSN har på dig. CSN har en bra sida för frågor och svar där du kan få mer information och hjälp. Läs mer på CSN

Ansökan CSN

När du ska göra en ansökan till CSN för en kurs hos oss kan det vara bra att veta:

  • Ort för ansökan är Södra Sunderbyn
  • Våra längre kurser är berättigade till CSN på olika nivå. Vilken nivå den kurs du söker är på kan du se på kurssidan. Klicka här

Vad är serviceavgift?

Undervisningen på folkhögskolan är avgiftsfri vad gäller administration, lärare och undervisningslokaler. Däremot betalar alla en serviceavgift och i den ingår till exempel deltagarförsäkring, vissa läromedel, kopiering, deltagarsociala aktiviteter och lunch första och sista skoldagen. Serviceavgiften betalas av alla som studerar hos oss, oavsett om det är på plats eller på distans. Vad som ingår i din serviceavgift finns att läsa på kurssidan.

Vad är skillnaden på gymnasieskola, folkhögskola, högskola och universitet?

I de flesta fall är skillnaden olika utbildningsnivå. Gymnasiet är steg 1, efter gymnasiet kan du läsa vidare på högre utbildning. Högskola och universitet räknas som en högre utbildning än folkhögskola. Men det finns många utbildningar på likvärdig nivå på folkhögskola, högskola och universitet.
En annan skillnad är hur vi undervisar. På folkhögskolan utgår vi från individen och har stora möjligheter att anpassa utbildningen efter person och grupp. Som studerande (deltagare) på folkhögskolan har du även möjlighet att påverka din utbildning.

Folkhögskolans pedagogik utmärker sig från övriga undervisningsformer och om du vill veta mer kan du läsa här: Vad är folkhögskola och folkbildning?

Vad är skillnaden mellan komvux och folkhögskola?

Komvux är namnet för den kommunala vuxenutbildningen, både komvux och folkhögskolan kan ha liknande kurser/utbildningar. På samma sätt som övriga utbildningsformer skiljer sig de två åt främst via hur undervisningen bedrivs. På folkhögskolan utgår vi från individen och har stora möjligheter att anpassa utbildningen efter person och grupp. Som studerande (deltagare) på folkhögskolan har du även möjlighet att påverka din utbildning.

Folkhögskolans pedagogik utmärker sig från övriga undervisningsformer och om du vill veta mer kan du läsa här: Vad är folkhögskola och folkbildning?

Jag har inte fått mitt slutbetyg än, kan jag ansöka ändå?

Ja, det kan du! Ansök till kursen du vill gå hos oss och meddela vår studie- och yrkesvägledare att du lämnar in ditt slutbetyg efter din examen.

Kan jag söka till högskola/universitet sen?

Alla kan söka till högskola och universitet om de vill, men dina chanser att bli antagen ökar om du till exempel har bra betyg, ett studieomdöme från folkhögskolan eller har gjort högskoleprovet. De som har studerat på en folkhögskola hamnar i en egen urvalsgrupp vid ansökan till högskola, den kallas ”Folkhögskolegruppen (BF)”. Där konkurrerar du med andra sökanden från folkhögskolan.

Vill du veta mer om urvalsgruppen BF kan vi rekommendera dig at läsa vidare på sidan Folkhogskola.nu (extern länk).
Det finns även information på sidan Antagning.se (extern länk)

Schoolsoft

Många frågor handlar om sidan Schoolsoft där du ansöker till våra kurser.

  • Jag kan inte logga in
    1. Kontrollera att du är på rätt sida för ansökan
    2. Om du vet att du har ett konto sen innan, prova klicka ”Glömt lösenord”
  • Den säger att jag redan har ett konto
    • Då har du mest troligt använt Schoolsoft tidigare till en annan kurs, kanske till en annan skola som också använder samma system.
    • Försökt att komma ihåg vilken inlogg du hade där annars kan du klicka på ”Glömt lösenord” för att försöka återställa kontot
  • Måste jag skapa ett konto
    • Ja, för att ansöka till våra kurser behöver du ha ett konto på Schoolsoft. Vi tar inte emot ansökningar på papper eller mail.
      Med undantag för vissa korta kurser.
  • Jag har glömt mitt lösenord
    • Leta efter texten ”Glömt lösenord” på sidan Schoolsoft, begär ett nytt och prova logga in igen efter det
  • Jag hittar inte kursen jag vill söka
    • Kontrollera att du har valt rätt skola – Sunderby folkhögskola
      En del förväxlar oss med Sundbyberg

Varför heter det deltagare och inte elev eller student?

Det som skiljer folkhögskolan från andra utbildningsformer är sättet du studerar på. Vi kallar det folkbildning. Inom folkbildningen är du med och påverkar utbildningen genom att aktivt delta i samtal, komma med idéer och bidra med dina kunskaper och erfarenheter i ämnet. Ett slags kunskaps- och erfarenhetsutbyte där vi lär oss gemensamt. Just därför kallas de som studerar på en folkhögskola för deltagare och inte elev/student. Du är här för att aktivt delta i dina studier.

Vill du veta mer? Läs vidare på vår hemsida

Kontakt

Kontakta vår studie- och yrkesvägledare om du har frågor om studier på Sunderby folkhögskola. Bästa kontaktvägen är via e-post.