Sunderby folkhögskola logotyp
Öppna meny

Ikon för utbildning

Om oss

Sunderby Folkhögskola grundades 1896 i Boden av Kapten Emil Melander då han var där på uppdrag att rekonstruera Övre Norrlands försvar.

Historien förtäljer att när han väl var på plats fascinerades av miljön, människorna och deras kamp att klara av vardagen. Men framförallt uppmärksammade han invånarnas svårigheter med utbildning. Vid 32 års ålder bestämde han sig därför att köpa Villanderska Villan samt ett hemman på Hildursborgsområdet i Boden.

Hans bror Argonomen Yngve Melander rekryterades som den första pedagogen tillika skolans första rektor. Skolan hade under den här tiden inriktat sig på att utbilda länets ungdomar inom lantbruk – med målet att utbilda för att sedan självförsörja. Sunderby Folkhögskola blir vid den här tiden Sveriges första skola att erbjuda både undervisning och internat för både pojkar och flickor – även känt som samskola.

Efter hot om nedläggning 1908 gjorde verksamheten en kort avstickare till Älvsbyn innan den slutligen flyttade vidare till Södra Sunderbyn 1910.

Från början grundade sig utbildningen i den kristna läran och nykterhetsrörelsens ideal under parollen ”Be och Arbeta”.

1963 fick Roland Larsson i uppdrag att starta upp en konstskola som en del av verksamheten. Då tog skolan emot 16 deltagare och var en treårig utbildning med målet att ”Upptäcka – Uppleva – Ta ställning”. Konstskolan på Sunderby folkhögskola var den första i Sverige i sitt slag. Majoriteten av deltagarna värvades muntligen till skolan. Idag sker antagningen (från och med årskurs 2) istället genom arbetsprover och personligt brev.

Idag

Idag bedrivs folkhögskolan som partipolitiskt och religiöst obundet. Verksamheten drivs av huvudmännen LO, Unga örnar och ABF och sedan 2017 är hotellverksamhetens biblar utbytta mot FN:s barnkonvention och konvention om mänskliga rättigheter.

Våra utbildningar

Idag erbjuder Konskolan på Sunderbyfolkhögskola en ett- till tvåårig grundutbildning med möjlighet att söka vidare till yrkesutbildningar inom konstnärligt arbete eller konstpedagogik. Konstskolan erbjuder även kursen ”Färg, form och inredning” både på plats och på distans. Idag sker antagningen för Konstskolans långa kurser, från och med årskurs 2, genom arbetsprover med årlig kursstart på hösten.

Idag huserar skolan cirka 275 deltagare fördelade på både långa och korta kurser. Skolan erbjuder utbildningar under både dag- och kvällstid samt på distans. I kursutbudet återfinns, utöver konstskolans kurser, bland annat:

 • Allmän kurs
 • Allmänförberedande folkhögskolekurs
 • Studiemotiverande folkhögskolekurs
 • Hundskötare
 • Yrkesutbildningen Indiespelutvecklare
 • Gamemaker
 • Seniorakademin
 • Etableringskurs för nyanlända
 • Personlig assistent
 • Aftonskola med konst som redskap
 • Flertalet kurser för personer med funktionsnedsättningar
 • Samt samverkanskurser på uppdrag av externa uppdragsgivare

Mer information om alla våra kurseroch yrkesutbildningar kan du läsa här.

Våra projekt

Sunderby folkhögskola bedriver också flertalet projekt utöver kursutbudet. När det här skrivs pågår:

 • ESF-projekt IVA – Inkludera, Validera, Arbeta
  Ett samarbetsprojekt mellan 11 folkhögskolor i Norr- och Västerbotten som har som mål att, tillsammans med det lokala näringslivet, öka möjligheten till anställning för de som står längst ifrån arbetsmarknaden. Detta sker genom att erbjuda utbildning inom yrken med rekryteringsbehov.
 • Burma – Human Rights Awareness Project
  Sedan 2015 samarbetar Sunderby folkhögskola med Human Rights Defenders and Promoters. Sunderby folkhögskola kommer agera stöd till HRDP när det gäller lämpliga organisationsstrukturer, det vill säga att ta steget vidare mot en riksomfattande demokratisk organisationsstruktur för HRDP.
 • SEMPRE – Interreg
  SEMPREär ett treårigt projekt inom Interreg, Östersjöprogrammet som initierats av Diakonie Schlesvig Holstein med partners från Polen, Estland, Lettland, Finland, Sverige, Danmark och Tyskland. SEMPRE har som mål att utveckla de sociala tjänsterna på landsbygden i Östersjöregionen så att den enskilde får stöd att utveckla och bibehålla sin egenmakt, empowerment. Offentliga organisationer, civilsamhällets organisationer och sociala företag uppmuntras och ges möjlighet att involvera målgrupperna, när de utvecklar innehållet i och utförandet av sociala tjänster.

Övriga verksamheter

I Sunderby folkhögskolas verksamhet ingår även restaurang, konstgalleri samt hotell och konferens som är öppna för allmänheten.