Sunderby folkhögskola logotyp
Öppna meny

Om oss

Sunderby Folkhögskola grundades 1896 i Boden av Kapten Emil Melander då han var där på uppdrag att rekonstruera Övre Norrlands försvar.

Historien förtäljer att när han väl var på plats fascinerades av miljön, människorna och deras kamp att klara av vardagen. Men framförallt uppmärksammade han invånarnas svårigheter med utbildning. Vid 32 års ålder bestämde han sig därför att köpa Villanderska Villan samt ett hemman på Hildursborgsområdet i Boden.

Hans bror Argonomen Yngve Melander rekryterades som den första pedagogen tillika skolans första rektor. Skolan hade under den här tiden inriktat sig på att utbilda länets ungdomar inom lantbruk – med målet att utbilda för att sedan självförsörja. Sunderby Folkhögskola blir vid den här tiden Sveriges första skola att erbjuda både undervisning och internat för både pojkar och flickor – även känt som samskola.

Efter hot om nedläggning 1908 gjorde verksamheten en kort avstickare till Älvsbyn innan den slutligen flyttade vidare till Södra Sunderbyn 1910.

Från början grundade sig utbildningen i den kristna läran och nykterhetsrörelsens ideal under parollen ”Be och Arbeta”.

1963 fick Roland Larsson i uppdrag att starta upp en konstskola som en del av verksamheten. Då tog skolan emot 16 deltagare och var en treårig utbildning med målet att ”Upptäcka – Uppleva – Ta ställning”. Konstskolan på Sunderby folkhögskola var den första i Sverige i sitt slag. Majoriteten av deltagarna värvades muntligen till skolan. Idag sker antagningen (från och med årskurs 2) istället genom arbetsprover och personligt brev.

Idag

Idag bedrivs folkhögskolan som partipolitiskt och religiöst obundet. Verksamheten drivs av huvudmännen LO, Unga örnar och ABF och sedan 2017 är hotellverksamhetens biblar utbytta mot FN:s barnkonvention och konvention om mänskliga rättigheter.

Våra utbildningar

Sunderby folkhögskola har utbildningar och kurser inom gymnasieämnen, konst, dans, spelutveckling, hundar, studiehandledning, arbetsmiljö och mycket mer.

Konstkolan har en ett- till tvåårig grundutbildning med möjlighet att söka vidare till yrkesutbildningar inom konstnärligt arbete eller konstpedagogik. Konstskolan erbjuder även kursen ”Färg, form och inredning” samt ”Prova konstskolan”. Idag sker antagningen för Konstskolans långa kurser, från och med årskurs 2, genom arbetsprover med årlig kursstart på hösten.

Totalt har vi cirka 400-500 deltagare fördelade på de längre kurserna.

Se alla kurser och yrkesutbildningar här.

Våra projekt

Sunderby folkhögskola bedriver också flertalet projekt utöver kursutbudet.
Läs mer om våra projekt här

Övriga verksamheter

I Sunderby folkhögskolas verksamhet ingår även restaurang, hotell, konferens, resurscentrum och konstgalleri som är öppna för allmänheten.