Sunderby folkhögskola logotyp
Öppna meny

Låt oss prata om de ökade klyftorna

Det är långt ifrån alla som kan arbeta hemifrån!


Foto av sl wong från Pexels

”Det nya normala”

Det pratas om det nya normala – distansarbete och hemkontor, det skrivs spaltmeter om det. Studier visar på att hemarbete är mer effektivt än arbetet på arbetsplats. Att individer äntligen får ihop livspusslet på grund av hushållssysslor som genomförs på fika- och lunchraster. Studier baserat på fördelar med distansarbete lyfts.

I morgonsofforna har det diskuterats om hur arbetet effektiviserat och hur arbetsplatsen kommer se annorlunda ut efter pandemin.

Det nya normala…  Hör jag det en gång till vill jag bara skrika rakt ut!

En ny norm – där det verkar som alla har möjlighet att anpassa sitt arbete till hemarbete. Vilket är långt ifrån sant och egentligen inte är någon ny information. Mobildata från Telia, utifrån rörelsemönstret hos sina kunder, visade på skillnader i områden som arbetar hemifrån. Där människor i välbärgade områden jobbar hemifrån, medan de boende i mer utsatta områden oftare rör sig ute i samhället. Vilket kan kopplas ihop med de socioekonomiska förutsättningarna i de olika områdena.

Det är långt ifrån alla som kan arbeta hemifrån. Majoriteten av våra samhälleliga funktioner vilka vi är beroende av på daglig basis har inte den förmånen.

Det handlar om allt ifrån expediten på affären som gör att vi har mat i kylskåpet, till polisen som är förutsättningen för människors dagliga trygghet. Det är restaurangpersonal, busschauffören och lokalvårdare med många flera. Yrkeskategorier som inte möjligheten att arbeta hemifrån.

Det är yrkeskategorier som behöver röra sig mer i samhället och i sin tur har en högre risk för att smittas. Utifrån att dom fysiskt behöver vara på sin arbetsplats och ofta använder kollektivtrafik.

Vi tappar något i diskussionen

I diskussionen tappar vi problematiken att det är långt ifrån alla som kan arbeta hemifrån. Hur påverkas de som inte kan arbeta hemifrån? Hur är deras trygghet och arbetsmiljö?

Så snälla kan vi sluta prata om det nya normala och börja prata om den problematik som finns i samhället och hur vi kommer tillrätta med den. För den kommer inte bli mindre efter den här pandemin – tvärtom!  Vi har och kommer dessutom att ha stora samhällsutmaningar framför oss med social och ekonomisk ojämlikhet.

Jag vill inte att de utmaningarna ska överskuggas – utan fokus ska vara på det som ligger framför oss, utifrån problemet med ökade klyftorna som den här pandemin skapar.
Så låt oss prata om det!

Vidare läsning:

Telia och Folkhälsomyndigheten samarbetar – Telia

Statistik rörelse och resor – Folkhälsomyndigheten

1 av 3 jobbar hemifrån – SCB

Så många har jobbat hemifrån under pandemin – SCB

Allt fler arbetar hemifrån – SCB