Sunderby folkhögskola logotyp
Öppna meny

Kan vi låta kompetenta kvinnor vara kompetenta!?

1910 slog hon genom glastaket – Sigrid Holm – den första kvinnan i Luleå och Norrbotten som valdes in i Luleå stadsfullmäktige!


Foto: Erik Persson, bild från stadsarkivet

Siri Holm

Hon beskrevs på sin tid i raljant ordalag som Tant Siri, en ärkekonservativ moraltant och en kanonkvinna som tog med sig stickningen till fullmäktige. En stark person som var omstridd, hon följde det hon trodde på vilket skapade frustration och resulterade i att hon några år senare blev petad från listan. Siri Holm var en av dom första som lyckades gå genom det glastaket och som garanterat fick utså en hel del för att hon stack ut hakan.

111 år senare…

Nu 111 år senare känns det delvis som om vi inte kommit längre än 1910. Vi har nu kvinnor i ledande positioner bland annat inom politiken, företagsvärlden och i universitetsvärlden. Kvinnor är numera bland annat generaldirektörer, universitetsrektorer och partiledare. Trots detta tillskrivs kvinnor, fortfarande, med olika slags attribut kring deras beteende, utseende, val av kläder, hur de uttrycker sig, att en är för mycket av det ena eller för lite av det andra. Borde vi inte ha kommit längre?

Det allra senaste i sammanhanget är den spegling som just nu göras av Magdalena Andersson i media på olika sätt. Egenskaper som hos en man beskrivas på ett erkännansvärt och positivt sätt – rak och tydlig, principfast och driven skildras hos Magdalena Andersson som ”inte så charmig utan lite sammanbiten, att hennes ledarstil kan ge regeringen problem, att hon blir lätt frustrerad och kan vara lite oresonlig…” Hennes tydlighet och rakhet blir något negativt som skapar dålig stämning.

Det som snurrat i media den senaste tiden är Magdalena Anderssons egenskaper istället för dom politiska förslag som läggs fram och det arbete hon gör. Samtidigt som andra kvinnor, exempelvis Annie Lööf, Isabella Lövin och Anna Kindberg Batra, har vittnat om att deras utseende kommenterats istället för det som de faktiskt har sagt. Två olika sätt att förminska kvinnor som i slutändan landar i samma härskarteknik.

Dags att sluta!

Vad är det som gör att vi tar oss rätten att kommentera kvinnors utseende och tillskriva dom olika egenskaper som vi väldigt sällan hade gjort om en man. Hur många gånger har vi hört om våra manliga företrädares frisyrval eller att deras egenskaper kan skapa en dålig stämning?

Så kan vi sluta fokusera på yttre attribut och istället låta kompetenta kvinnor vara kompetenta!?

Vidare läsning:

”Kvinnor har det tuffare i politiken än män” – Jämställdhetsmyndigheten

Världens mest jämställda land? – Jämställdhetsmyndigheten