Sunderby folkhögskola logotyp
Öppna meny

Ikon för projekt

Burma – Human Rights Awareness Project

Burma är ett projekt som vi på Sunderby folkhögskola bedriver på uppdrag av Olof Palme Center tillsammans med vår Burmesiska samarbetspartner HRDP (Human Rights Defenders and Promoters). Vi har arbetat med projektet sedan 2015. Projektet rör frågor gällande mänskliga rättigheter och demokratifrågor.

1.

Bakgrund

Human Rights Defenders and Promoters (HRDP) grundades under namnet Human Rights Guardians i februari 2000. Målet var att åtgärda brister när det kommer till grundläggande kunskaper om mänskliga rättigheter och medborgarskap i Burma, bland annat vad som utgör övergrepp och kränkningar av de mänskliga rättigheterna och vad som kan göras för att ta itu med dem.

År 2006 ändrade de sitt namn till Human Rights Defenders and Promoters och har fortsatt sitt arbete genom att bilda ett rikstäckande nätverk av människorättsaktivister. I april 2013 beslöt de att byta från ett nätverk till en sammanslutning.

2.

Idag

HRDP arbetar för att både utbilda medborgarna om mänskliga rättigheter samtidigt som de försvarar de mänskliga rättigheterna och samlar information om kränkningar. De arbetar även nära jurister för att mer handfast kunna se till att få upprättelse för dem som utsatts för brott mot sina mänskliga rättigheter. HRDP är verksamma inom fem stater och fyra regioner: Rangoon region, Magwe region, Tanintharyi region, och Irrawaddy region, Chin State, Mon State, Shan State, Kayah staten och delstaten Rakhine.

HRDP har framgångsrikt arbetat med sin utbildningssatsning samt angränsande aktiviteter och har sedan 2013 varit en av Olof Palmes Internationella Center (OPC) samverkanspartner. Sunderby folkhögskola har under våren 2015 genomfört en förstudie och har tillsammans med HRDP påbörjat ett samarbete för att fortsätta att arbeta med frågor rörande mänskliga rättigheter och demokrati. Sunderby folkhögskola och HRDP kommer under programperioden 2016-2019 arbeta med att ge makt åt människor att förändra sitt samhälle och därmed sina egna liv.

3.

Vårt arbete

Olof Palme partner meeting Yangoon Maj 2017

Sunderby folkhögskola kommer att bidra med pedagogiska instrument och metoder för den fortsatta utbildningen inom MR-området. Seminarier och erfarenhetsutbyten kommer att ske på plats i Myanmar/Burma och även i Sverige utifrån de behov som HRDP har. Sunderby folkhögskola kommer också att vara behjälplig med stöd till HRDP när det gäller lämpliga organisationsstrukturer, det vill säga att ta steget vidare mot en riksomfattande demokratisk organisationsstruktur för HRDP

 

Har du frågor om projektet eller vill veta mer? Hör av dig till oss!

Fler projekt