Face me

Face me VI – ungdomsprojekt inriktat mot Bild-estetprogram vid länets gymnasieskolor

Face me VI

Varmt välkomna på vernissage av utställningen Face me VI, en utställning där 100 st bildelever vid estetprogrammen i Kalix, Kiruna, Luleå och Piteå gestaltar hur det är att vara ung idag.

Planering

Sveriges Konstföreningar, Norrbotten planerar att våren 2024 för sjätte gången genomföra ungdomsprojektet Face me. Projektet vänder sig till elever vid länets gymnasieprogram Bild och formgivning och närstående inriktningar. Eleverna ska i valfri teknik gestalta hur det är att leva i Norrbotten idag. Lärarna väljer själva när under läsåret de arbetar med projektet. Den 21 mars inbjuds elever och lärare till Konstskolan på Sunderby folkhögskola för en utbildningseftermiddag. De får då möta en professionell konstnär, genomföra en mindre workshop och äta middag tillsammans. På kvällen har Face me VI vernissage i Galleri Y. Skolorna får som tack för sitt engagemang i projektet Face me VI under senare delen av våren bjuda in en konstnär för föreläsning och workshop.

Det har känts viktigt att alla elever under sin gymnasietid ska ha möjlighet att delta i Face me-projektet. Därför genomförs det med treårsintervall, år 2024 alltså Face me VI. Projektet skulle inte vara möjligt att genomföra utan det nära samarbetet med Konstskolan på Sunderby folkhögskola, dess lärare och deltagare samt möjligheten att nyttja folkhögskolans lokaler och Galleri Y. För deltagarna på Konstskolans yrkesutbildning konstpedagogik är Face me ett praktiskt inslag i utbildningen med delaktighet i alla moment från inbjudan till nertagning av utställningen och utvärdering. Sveriges Konstföreningar, Norrbottens ordförande är projektansvarig och samordnar insatserna i projektet. Preliminärt har fyra skolor från tre kommuner anmält 87 elever, Luleå 60, NTI-gymnasiet Luleå 9, Kalix 6 och Kiruna 12. Förhoppningsvis kommer även Strömbackaskolan, Piteå att delta. (så blev det)

Bakgrund

Första Face me genomfördes år 2009. Två bildlärare i styrelsen lyfte frågan om hur elever vid Bild- och formprogrammen i länet kunde få en större arena att visa sin konst på. För dansintresserade ungdomar finns ett golv, teater och musikintresserade har en scen men var finns väggarna, konsthallen för ungdomar intresserade av att uttrycka sig kreativt i bild? Svaret blev Face me.

Facebook var nytt så varför inte anspela på det i projektnamnet – Face me. Att våga se  –  kräver mod av konstnär/elev, att våga se sig själv Och som besökare vid utställningen uppmanas också du att våga se, att ta del av den verklighet som ungdomar i Norrbotten lever i idag. Genom projektet Face me får elever vid bildprogrammen möjlighet att delta i ett större sammanhang än det som den egna skolan kan erbjuda.
Etapp två i projektet är en jurybedömd vandringsutställning under hösten 2024 och våren 2025 till fem, sju av länets konstföreningar, cirka 30 elever deltar då med sina verk.

Utställning

Vernissage torsdag 21 mars kl 18.00

Utställningstid 21 mars -21 april 2024.
Öppet måndag-fredag kl 08.00-16.00.

Fri entré till vernissage och utställning.

Galleri Y, Sunderby folkhögskola
Kråkbergsvägen 7, Södra Sunderbyn Luleå

Obs! Vi ber dig att att undvika doftsatta eller parfymerade produkter inför ditt besök, så vi kan skapa en tillgänglig vistelse för fler.

Utställningarna i Galleri Y arrangeras med stöd av Luleå kommun.