Sunderby folkhögskola logotyp
Öppna meny

Ikon för utbildning

Studiemotiverande folkhögskolekurs (SMF)

Ibland är det svårt att veta vad man vill eller ta sig dit man vill eller så behöver man bara ta en paus från det man gör nu.

Oavsett om det är jobb eller studier så kan Studiemotiverande kurs vara ett bra alternativ för dig som vill ha hjälp att hitta din väg i livet.

Det här är en extra rolig kurs. Kursens mål är att hitta varje persons unika väg i livet, oavsett om det är jobb eller studier – det är du som väljer vad du vill fokusera på.

För att hitta din väg och hjälpa dig att nå ditt mål så jobbar vi i små grupper och låter varje person bidra med sina önskemål om vad kursen ska innehålla.
Vi har inga prov och studietakten anpassas efter dig och gruppen.

Det brukar bli en väldigt lugn, tillåtande och inspirerande miljö när både du och gruppen får vara delaktig i vad kursen ska fokusera på.
Ibland åker vi på studiebesök, ibland får vi besök och gästföreläsare, ibland går vi utomhus och lär oss matematik genom att mäta hur fort bilarna kör, ibland gör vi collage för att redovisa något… ja, sätten att lära sig och ta sig mot sitt mål är många.

Om det är fortsatta studier som är målet så hjälper vi dig att ta reda på och jobba med det som krävs för att studera vidare.

Om det är arbete som är målet så hjälper vi dig att hitta de verktyg du behöver för att ta dig dit.

Du berättar vad du siktar mot och vi hjälper dig hitta vägen dit.

Visst låter det intressant!?

Om kursen

Kursen syftar till att öka din motivation till att ta nästa steg i livet oavsett om det handlar om studier eller arbete. Grundkravet är att du måste vara inskriven på arbetsförmedlingen och saknar fullständiga grund- eller gymnasiebetyg.

Efter avslutad kurs kommer du vara närmare ditt mål, kanske är det samma mål som du hade vid kursstart eller så har det förändrats längs vägen. Hur det än blir så finns vi här och stöttar dig.

Du kan få ekonomiskt stöd under tiden du studerar. Det kan vara aktivitetsersättning, utvecklingsersättning eller etableringsersättning.

Intag sker kontinuerligt under både höst- och vårtermin. Kursen utformas till viss del efter deltagarnas önskemål och behov.

Om du är intresserad av att gå SMF eller bara nyfiken och vill veta mer prata med Arbetsförmedlingen eller med oss!

Exempel på kursinnehåll:

  • Projektarbete
  • Arbetsmarknadskunskap
  • Studiebesök
  • Prova på ämnesstudier
  • Matlagning
  • Livskunskap
  • Friluftsliv
  • Gästföreläsningar

Kursen anordnas i samarbete med Arbetsförmedlingen.