Sunderby folkhögskola logotyp
Öppna meny

Ikon för utbildning

Den ofrivillige grubblaren

Känner du dig som den ofrivillige grubblaren?

För alla er grubblare, för er som känner att livet är bra men det finns något som gnager och för dig som känner att du hamnat i en svacka i livet. Det här är en kurs för dig som vill hitta din inre hälsa.

Känns det som att du hade kunnat vara med i 10 000 timmars klubben för grubblare eller har du tappat suget? Misstrivs du med din situation, har du dåligt självförtroende eller har du tankar som håller dig tillbaka från att göra det du verkligen vill? Allt behöver inte stämma in på dig, men känner du dig träffad av någon av dessa kan vår kurs ”Den ofrivilliga grubblaren” vara rätt för dig.

En del av oss är ofrivilliga grubblare, varför är det så? Hur tar man sig ur det, eller i alla fall får mindre av det i vardagen? Alla går vi igenom olika perioder i livet och vi har olika sätt att hantera dem på. Vi gör vårt bästa utifrån våra förutsättningar och ensam är inte stark. Därför vill vi hjälpa dig att hitta tillbaka till din styrka, balans och känna mer glädje i livet. Vi ger dig verktygen för att hjälpa dig själv.

Vi arbetar oss tillsammans igenom boken ”Livsstegen – 12 steg till inre hälsa” av Olle Carlsson. Träffarna förutsätter att man öppet och ärligt berättar om ens tankar, var och en lyssnar sedan utan att döma eller råda. Vi äger vår egen historia och läkning. Allt som sägs i gruppen, stannar i gruppen.

Kursen:

  • 10 deltagare från 25 år och uppåt
  • 13 tillfällen a´1,5h
  • Kursen processleds av Ingeborg och Tanya som också deltar i samtalen
  • Bok och övningar ingår
  • Hemuppgifter: läsa ett kapitel/vecka samt förbereda reflektioner och övningar

Varmt välkomna att sluta grubbla och få en bättre inre hälsa med oss!

 

Om författaren och boken ”Livsstegen – 12 steg till inre hälsa:

Boken är inspirerad av 12-stegsmetoden som ursprungligen är framtaget för ett liv i nykterhet. Genom decennierna har de 12 stegen breddats till att bland annat se ”nyktert” på en själv och se hur stegen kan användas i vardagen för att få stöd i vardagens livsfrågor. Stegen formulerades på 30-talet av Anonyma Alkoholister med utgångspunkt i ignatiansk andlighet, en visdom som under lång tid praktiserats i kloster. Livsstegen är prästen och författaren Olle Carlssons egen tolkning och översättning av de 12 stegen som han skrivit tillsammans med Fotiní Carlsson.

Kursen ges även av andra aktörer, vårt fokus är inte den kristna tron, utan människan och mänskligheten.

Tanya och Ingeborg

Om kursledarna:

Ingeborg Isaksson är beteendevetare och jobbar som deltagarstödjare på Sunderby folkhögskola. Ingeborg har gått 12-stegsprogrammet i skolans regi, samt är utbildad handledare via Kontempel. Ingeborg har också jobbat inom omsorgen.

Tanya Jendersen är sociolog med många års erfarenhet av processledning och handledning i förändringsarbeten och förbättringsarbeten i grupp. Tanya är idag verksam inom Sunderby folkhögskola som rådgivare, utvecklare och chef.

Tanyas tankar

Läs gärna Tanya Jendersens blogginlägg om hennes tankar kring grubblerier, här.
Du kan även lyssna via vår podcast, här.