Veckan för psykisk hälsa

Tillsammans minskar vi stigmatiseringen samt höjer kunskapen kring psykisk ohälsa.

Luleå Kommun anordnar fyra dagar med fokus på psykisk hälsa och ohälsa med gästföreläsare Anders Printz, Sanna Lundell, Jonathan Hedström och Niklas Ekdal. Josefin Wikvander bjuder på föreställning. Sunderby folkhögskola och Kvinnojouren Iris berättar om arbete med psykisk ohälsa. Allt detta modereras av hälsoinspiratören Tina Persson. Syftet med Veckan för psykisk hälsa är att minska stigmatiseringen samt höja kunskapen kring psykisk ohälsa.

Måndag 10 oktober

Anders Printz

Anders Printz pratar om hur personer med skadligt bruk och beroende och psykisk ohälsa kan få bättre och mer samordnat stöd utifrån de förslag som lämnats i samsjuklighetsutredningen.

Måndag 10 oktober kl 13.00 – 15.00
Lokal: Sessionsalen, Stadshuset Rådstugatan 11

Sanna Lundell

Sanna pratar om att bli fri från medberoende, personliga erfarenheter och modern forskning om att leva med en beroendesjuk och vikten av att våga prata. Hur vet man egentligen att man är medberoende?

Måndag 10 oktober kl 19.00 – 20.30
Lokal: Kulturens hus, Lilla salen, Skeppsbrogatan 17

Tisdag 11 okt

Sunderby folkhögskola

Catharina Ljungcrantz och Elias Sandling berättar om aktuella projekt på Sunderby folkhögskola som berör psykisk hälsa. Ett av projekten, Moves,  var Jonas Nilsson engagerad i och i ett samtal på scen berättar han om projektet Moves och hur det har hjälpt unga vuxna hemmasittare.

Deltagarstödjarna Maria Öhman och Ingeborg Isaksson berättar om hur de kan bidra för att deltagarna på Sunderby folkhögskola ska få en möjlighet att lyckas med sina studier, och hur Studiemotiverande folkhögskolekurs kan fungera som en förberedande start. Kurator Elin Widlund ger en bild av vad hon kan erbjuda deltagarna genom sitt arbete.

Vår studie- och yrkesvägledare Malin Styrman berättar om hur du kan komma vidare med i dina studier trots tidigare ofullständiga betyg i ett inspirationssamtal på scen med Tina Persson som moderator.

Tisdag 11 oktober kl 17.30 – 18.15

Jonathan Hedström

Hockey-proffset som föreläser om hans egna erfarenhet av ätstörningar samtidigt som han spelade hockey på elitnivå. 2014 släppte han boken ”Jonte rakt från hjärtat” där han öppenhjärtigt beskriver de problem med ätstörningar och psyke som drabbat honom, pappans alkoholism och hur kontakten mellan dem brutits.

Tisdag 11 oktober kl 18.30 – 19.40

Onsdag 13 oktober

Sunderby folkhögskola

Tanya Jendersen och Ingeborg Isaksson berättar om Sunderby folkhögskolas kurs ”Den ofrivillige grubblaren” som utgår från boken ”Livsstegen – 12 steg till inre hälsa”. En grupp frivilliga som tycker att dom grubblar för mycket träffas en dag/vecka tillsammans med två beteendevetare, som själva är grubblare.

Ulla Revholm berättar om det sociala arbetskooperativet Valborgs drygt 20-åriga resa till ett framgångsrikt företag som gjort stor skillnad. Kooperativ Valborg är ett arbetsintegrerat socialt företag (ASF) där personer kan arbeta efter ens egen arbetsförmåga. Ett sätt att ta sig tillbaka till arbetsmarknaden och undvika utbrändhet, långtidssjukskrivningar och stress.

Onsdag 12 oktober kl 17.00 – 17.45

Niklas Ekdal

Efter en hjärnskakning blev Niklas Ekdal sängliggande i över ett år med sömnproblem, ångest och allt djupare depression. Till sist tog han en överdos, hamnade i koma på intensiven men överlevde mirakulöst. Vägen tillbaka genom psykiatrin blev lång. Vändpunkten kom med ECT-behandling. Nu berättar Niklas om sina upplevelser och sin tacksamhet gentemot sjukvården, utifrån självbiografin ”Hur jag dog” som kom 2016. I den nya boken ”Hur vi levde” från 2022 tar han också ett större grepp på Sverige, sambandet mellan psykisk ohälsa, politik, kultur och livsstil i det moderna samhället.

Niklas Ekdal är författare, före detta militär, och journalist på DN och SVT.

Onsdag 12 oktober kl 18.00 – 19.30

Torsdag 13 okt

Kvinnojouren Iris

Kvinnojouren Iris pratar om psykisk ohälsa kopplat till mäns våld mot kvinnor

Torsdag 13 oktober kl 17.00 – 17.45
Lokal: Lillan Skeppsbrogatan 16

Josefin Wikvander – föreställning

Följ med på en personlig resa från barndom till vuxenliv, där Josefin delar med sig av sina erfarenheter kring ångest, depression, utmattning, hårda prestationskrav och att vara anhörig. Berättelsen som vävs utifrån monolog och musik tar inte bara avstamp i utmaningen att hantera svåra känslor utan speglar också en stark inre drivkraft att följa sina drömmar och att finna sin plats, i såväl världen som i sig själv.”

Torsdag 13 oktober kl 18.00 – 19.20
Lokal: Lillan Skeppsbrogatan 16

Besök Veckan för psykisk hälsa

Direktlänk till Facebookeventet: https://fb.me/e/32qqO4na6

Veckan för psykisk hälsa är gratis och öppen för alla, men det är begränsat antal platser. Först till kvarn gäller. Se respektive programpunkt för att se vilken lokal/plats som gäller.

Frågor?

Kontakta arrangören Luleå kommun via kundcenter 0920-45 30 00.