Sunderby folkhögskola logotyp
Öppna meny

Galleri Y presenterar: Siri Holm – vad stickade hon?

En utställning om Siri Holm med stickade bidrag från allmänheten

Foto: ”Siri Holm på cykel” Erik Persson

Siri Holm

Den 12 september 1921 fick kvinnor för första gången utöva sin rösträtt i riksdagsval, så i år firar den allmänna rösträtten 100 år!

I slutet på 1800-talet och i början på 1900-talet var många kvinnor engagerade i olika föreningar i Luleå som Fruntimmersföreningen, Socialdemokraterna för kvinnor, Rösträttsföreningen för kvinnor, Nykterhetsrörelsens Vita Bandet, Mjölkdroppen och den filantropiska barnföreningen Jultomtens vänner.

En av kvinnorna, folkskollärarinnan Siri Holm blev den första kvinnan att väljas in till stadsfullmäktige i Luleå och den sjätte kvinnan i Sverige att väljas till Stadsfullmäktige. Siri Holm värnade om de minst bemedlade, nykterhet, förbättring av löner, självhushållning med potatisodling och fredsarbete, vilket avspeglades i de beslut som fattades i Stadsfullmäktige vid den här tiden.

För männen i staden var det utmanande att Siri Holm hade starka åsikter om och påverkade viktiga beslut som fattades för staden, dels för att hon var kvinna, dels för att hon deltog i mötena med stickor och garnnystan och formade textila föremål. Vad stickade hon?

 

Bidra till utställningen

Vi vill gärna att du deltar i vår utställning i Galleri Y med temat ”Siri Holm – vad stickade hon?” Låt din fantasi flöda och låt dig inspireras av Siri Holms okända stickning. Vad tror du att hon stickade på?
Bidra till utställningen med:

  • En stickning
  • En kort text

Din stickning kan vara i formatet 2dim med måtten ca 40 x 40 cm eller i 3dim med måtten ca 40 x 40 x 40 cm.

Vi vill dessutom att du svarar på frågan: Varför stickar du?
Skriv en kort text på max 40 ord. Både din stickning och din text kommer att medverka i utställningen, dock inte nödvändigtvis tillsammans.

Vi kommer inte att ha möjlighet att returnera inlämnade objekt, men om du vill, kan du själv hämta ditt verk i Sunderby folkhögskolas reception mellan 17 och 21 januari 2022.

De verk som inte hämtats tillbaka kommer att deponeras på lämpligt sätt, alt skänkas till lämpligt välgörande ändamål.

Inlämning av bidrag
Lämna ditt bidrag i receptionen på Sunderby folkhögskola, öppet mån-fre kl 8-16.

Välkommen in med ditt bidrag!

 

Utställning

Utställning i Galleri Y, Sunderby folkhögskola.
2 december 2021 – 16 januari 2022

Vernissage 2 december kl 18.00.

Fri entré, ingen anmälan

 

Frågor?

Kontakta Henny Kvamsdal om du har frågor om utställningen eller bidragen.