Sunderby folkhögskola logotyp
Öppna meny

Galleri Y presenterar: Dennis Pettersson och Maria Berg

De fyra elementen jord, luft, eld och vatten samt två temperament

Vi fick möjlighet att samtidigt ställa ut våra senaste verk på Galleri Y på Sunderby folkhögskola utan att känna varandra. Maria med sina skulpturer och Dennis med sitt måleri. Vi konstaterade att gemensamt för hela utställningen var de fyra elementen jord, luft, eld och vatten. Fyra element och två temperament!

En annan gemensam devis skulle kunna vara djur och natur. Marias skulpturer visar företrädesvis djur och Dennis bilder visar olika typer av natur.

Galleri Y

Vernissage torsdag 19 januari

Utställningstid 19 januari-12 februari 2023
Öppet Mån-fre kl 08.00-16.00, fri entré

 

Dennis Pettersson

Jag har målat i hela mitt liv och studerade i Göteborg på 70-talet; konst på KVs konstskola och design på dåvarande Konstindustriskolan (numera HDK-Valand- Högskolan för konst och design). Design blev mitt yrkesval och jag drev ett designkonsultföretag i Luleå i tretton år innan jag fick en professur i Industriell design. Jag målar numera mer än någonsin och har med tiden kommit att föredra att måla akvarell på plats.

Min konstsyn är nog färgad av ”Göteborgskoloristerna” där det måleriska och färgen dominerar (som ex.vis Schiöler, Göransson och Kylberg men även senare konstnärer som Skagerfors samt, lite utanför denna skara, -det moderna akvarellmåleriets fanbärare Arne Isacson). Jag lutar mer åt måleri än alltför ”intellektuell” konst!

Min utställning: Vattenfärg

I denna utställning har jag haft en slags dold agenda, ett tema som kanske inte märks så tydligt men som väglett mig i några år; ”Vattenfärg”. Det är en ordlek som förklarar vad akvarellmåleri i grunden är, d.v.s. måleri med vattenfärg. Vuxna konstnärer målar akvarell och barnen målar med vattenfärg!

Vatten är förutsättningen för liv på jorden. I gränslandet mellan fastland och vatten har vi människor valt att bosätta oss. Titta bara på den svenska kartan; de flesta samhällen återfinns där hav möter land, särskilt där hav möter land i anslutning till en älv eller å. Här finns också hamnar som varit, och fortfarande är, så viktiga för transport av gods och människor. Älvarna i sig är urgamla transportleder.

I denna utställning har jag målat vatten i olika former, som is och snö, som stillastående vatten, som forsande vatten men också vatten i form av vattenånga som bildar moln och som också skapar ett ”luftperspektiv”. Bland mina bilder finns också hamnar med båtar och lastkranar.

 

Maria Berg

Mitt namn är Maria Berg och jag har rötterna i Kiruna men är numera Lulebo. Jag har en fyraårig konstutbildning från Sunderby folkhögskola och jag arbetar både två- och tredimensionellt. När jag målar så använder jag oftast akvarellfärger eller tusch. Jag målar också på trä med äggoljetempera. Mina skulpturer består mestadels av keramik som jag rakubränner, oxiderar och patinerar.

Min utställning

Jag ställer ut mina skulpturer som denna gång företrädesvis gestaltar djur. Jag upplever att djuren oftast lever på undantag. Människan breder ut sig i alla biotoper och på alla sätt, oftast till förfång för djuren som hamnar i andra hand. Många arter är hotade, men även om de inte är direkt hotade så får de ändå existera på människans villkor. Ett exempel är vargjakten där vi människor har bestämt att vargarna är för många, de hotar våra tamdjur och att stammen därför ska decimeras…