Sunderby folkhögskola logotyp
Öppna meny

Café Inblick: Ett märkvärdigt språk

Lär er mer om det märkvärdiga språket Bliss som används i ca 40 länder världen runt!

Café Inblick: Ett märkvärdigt språk

Hur märkvärdigt är inte Bliss?

Bliss är ett språk med grafiska symboler som tillsammans bildar blissord. Med bliss kan man kommunicera på samma sätt som med teckenspråk eller talat och skrivet språk – och det används i över 40 länder!
Att få uttrycka sin vilja, känslor, tankar och funderingar är faktiskt en mänsklig rättighet (artikel 19) och till det behöver vi alla ett språk oavsett om det är talat, skrivet eller tecknat.
Just därför är alla språk viktiga och förståelsen för olika språk lika viktig.

Torsdag 28 april lär vi oss därför mer om språket bliss från de som använder det i vardagen och driver föreningen Blisshuset.

Vad betyder Bliss för de som använder det? Vad borde de med talat språk lära sig om andra sätt att kommunicera? Vi pratar även om ur viktigt det är att ha personlig assistans för att kunna kommunicera med sin omvärld och på så sätt få möjlighet att leva livet som man själv önskar.

Samtal online

Datum: Torsdag 28 april
Tid: kl 11.00-11.30
Pris: Gratis
Plats: Online via Sunderby folkhögskolas Facebooksida och Youtubekanal
Ingen anmälan eller bokning behövs.

Tips! Samla arbetsplatsen eller föreningen och delta där ni är!


 

Fakta om Blissspråket och Blisshuset:

Blisshuset – under åren 2011-2014 startade ett projekt med målet att skapa arbete för personer som stod utanför arbetsmarknaden och använder språket Bliss.
Projektet var lyckat och kort efter, år 2014, startades Föreningen Blisshuset som jobbar med att sprida informationen om språket och rätten till kommunikation.

Läs mer på Blisshusets hemsida

Blisspråket uppfanns av matematikern Charles Bliss på 1940-talet, efter andra världskriget. Hans målsättning var att främja världsfred genom att hitta på ett internationellt språk. Språket återuppstod på 1970-talet då en kanadensisk arbetsgrupp försökte hitta kommunikationssätt för personer med rörelsehinder.

1976 kom det till Sverige och numera används det i över 40 länder.Café Inblick

Varje gång vi poppar upp har vi intressanta ämnen att dela med oss av och något gott att äta från Restaurang Akvarellen. Det kan vara ett scensamtal, en föreläsning, workshop eller något annat som ger dig och oss en inblick i ett ämne. Våren 2022 är alla samtal digitala pga rådande pandemi och vi kan därmed inte servera något gott från restaurangen.

Café Inblick presenteras av stiftelsen Sunderby folkhögskola i samarbete med restaurang Akvarellen som är en del av Sunderby folkhögskolas verksamhet.