Bivaxdukar

Tack vare vårt samarbete med SEMPRE projektet i Lettland säljer vi nu handgjorda bivaxdukar.

Miljövänligt, hållbart och för en god sak!
De finns i två storlekar, stor 50 kr och liten 40 kr.

Duken är av 100% bomull och i olika mönster – välj den du gillar mest!

Klicka på bilderna i galleriet för att se hur bivaxdukarna ser ut.

VEM TILLVERKAR DEM?

I Lettland finns det en grupp kvinnor som ingår i ett SEMPRE projekt*.

De har tack vare projektet fått möjligheter att starta upp ett café som heter Pieturvieta.
MEN det är inte bara ett café.
De vill förbättra livskvaliten för kvinnor med barn, personer med funktionsvariationer och andra utsatta grupper i samhället som har begränsade möjligheter till arbete, utbildning och träning.

Deras vision är ett café där de förutom fikaförsäljning även kommer erbjuda turistinfo och guidade turer i närområdet samt handgjorda souvenirer och produkter, tillverkade av lokalt material och med omtanke för naturens resurser.

En av produkterna de tillverkar är bivaxdukar.

BIVAXDUKAR

En bivaxduk är ett stycke bomullstyg som har impregnerats med naturligt bivax.
Duken formar sig med hjälp av dina händers värme och när du behöver tvätta av den räcker det med lite diskmedel och vatten.

Duken har många användningsområden, bl.a. ersätter den plastfolien då du behöver slå in matvaror, burkar m.m.
Den kan även användas som alternativ till plastlådor genom att slå in maten i duken (fungerar inte på flytande/vätskor).

Genom att köpa deras bivaxdukar bidrar du till att deras dröm kan bli verklighet och att kvinnorna och deras barn kan slippa leva i fattigdom.

Du hittar dem i receptionen på Sunderby folkhögskola ❤️🐝

———————————————————-

OM SEMPRE
I projektet SEMPRE(Social Empowerment in Rural Areas) samverkade 16 partners från 8 länder runt Östersjön.
Projektet har arbetat med Empowerment för att ge människor som lever i utanförskap möjlighet att skapa bättre förutsättningar för sig själva, genom sina egna idéer. Detta arbete har skett i form av mikroprojekt.

Sunderby folkhögskola arbetade med SIVANS hunddagis med ambitionen att skapa ett socialt företag. Coompanion Nord skapade Sömnadskollektivet inne i Luleå och i Liepa i Lettland skapades Stop over café (Pieturvieta på Lettiska) av en grupp arbetslösa mammor som lever i fattigdom.