Vem f**n orkar läsa en krönika om en by och skola? Den frågan fick jag – så dom här raderna har legat länge. Men jag är ju så fascinerad, förtjust och ibland småskrämd – av den by jag nu bor i, och just nu också jobbar i.
Historia är ju ballt…
…den har ju format oss och gett oss utvecklingsvilja!
Tänk er Sunderbyn – nära Luleälven, vår historia kan spåras tillbaka i tiden i 500 år. Från början fanns här endast några få bönder som bodde mestadels runt Kråkberget, samma berg där Sunderby folkhögskola ligger.
Sunderby folkhögskola grundades 1896 i Boden av Kapten Emil Melander då han var där på uppdrag att rekonstruera Övre Norrlands försvar. Ni vet det var ju mycket krig, kris och svält då.
Historien förtäljer att när han väl var på plats fascinerades av miljön, människorna och deras kamp att klara av vardagen. Men framförallt uppmärksammade han invånarnas svårigheter med utbildning. Hans bror, agronomen Yngve Melander, rekryterades som den första pedagogen tillika skolans första rektor. Skolan hade under den här tiden inriktat sig på att utbilda länets ungdomar inom lantbruk.
Sen har allt från konst, till restaurang, konferens, logi och nu också begravningsverksamhet startat. En av våra populäraste aktiviteter förutom att äta god mat, är att testa just konst. Bland dom mest önskade lokalerna, såväl till bröllop som begravning, kurs eller möten, är Klostret. Klostret var inget kloster, men väl ”flickskola” där husmor kastade ut pojkarna kl.18.00 varje kväll. Ni fattar – man får ju bilden av den ”tanten”, respekt! Hennes hurringar ville man inte ha.
I denna by finns alltså vår fina folkhögskola med konst som ett av alla utbildningsalternativ. Vi har en mysig miljö med ”hemmakänsla” och smaskig mat. I vår restaurang Akvarellen är vi nischade på vegetarisk ost. Vårt vegetariska julbord slår allt! Inga lyxrum, men rent och snyggt, som hemma fast ändå inte.
Ibland när jag kommer på jobbet känns det som en metropol. Vi GÖR och lever mångfald, vi har inget långt dokument om det, men kom till oss, det är inte mainstream. Här möts nya svenskar, funkisar, entreprenörer, affärsmän, ja, alla är här – på riktigt. Café Valborg i Västergård, har härgjort fika som man bara dreglar över, ni vet jag har som svårt att värja mig för.
I vår pittoreska by, finns faktiskt 2 matställen till – en mysig pizzeria hos Quintos och en kvarterskrog hos Christian på Byns kök. Quintos har en liten kiosk också. Vi har i denna by frisör, massörer och en massa entreprenörer. Sist men inte minst – vår mäktiga natur – och 15 min till city som har allt (om nu shoppingbehaget blir för stort)
Vill du röra på dig?
Vintersäsong
Skidor, skridskor, pulka – välj om du vill kämpa på i elljusspår, sandgropen mitt i spåret, älven – sträckan runt tomholmen på isen som vardagshjältarna drar upp varje år, hemängsbanan eller ishallen/uterinken.
Sommarsäsong
Bada i älven på Grundet och Näset, eller gör som ungdomarna och hitta en ”dold strand” så ni kan hångla lös lite, eller bara ligga och läsa en bok i lugnet.
Hundpromenader – flockpromenad med hundar, 20-30 hundar drar runt i byn varje lördag. Linnea som är hundexpert och driver hundkursen på Sunderby folkhögskola är initiativtagare till denna häftiga företeelse. Hos Aulis hästsportcenter i Nordanträsk finns ett uppvärmt ridhus, häst- och hundaktiviteter samt fik.
Runt folkhögskolan finns ett promenadstråk med tipsrundor i intressanta ämnen där full pott kan leda till roliga vinster.
Konst, underbara konst!
På folkhögskolan finns också ett av stadens Gallerier. Galleri Y – och i vårt eget konstgalleri presenterar vi varje månad nya utställningar signerade både externa och interna konstnärer. Fri entré.
Shop@Sunderbyn – Intill receptionen finns konstverk, smycken mm i små montrar att handla.
Studio Valborg fixar inte bara fika, utan har även en Ramverkstad och konstnärshandel. Bevara digitalt ligger i samma hus, här kan du digitalisera 8 mm smalfilm, VHS och ljudkassett, eller fotoalbum. Dom jobbar också med restaurering av foton, tar bort damm och fläckar, revor, skador och retuscherar.
Till sist…
Jag kan skriva 8 sidor till, antagligen har jag missat en massa mys och aktiviteter som fyller vår by med det genuina, den enkla och nära. Ni vet – känslan som gör att själen finner ro.
Skriv gärna till oss på folkhögskolan men tips och tankar – om vad ni skulle vilja att vi arrangerade eller om ni tycker vi ska samverka i. Kanske någon kortkurs, medarbetarutbildning eller annat skoj.

Tanya Jendersen
Administrativ chef/t.f. Studierektor Allmän kurs och särskild kurs
tanya.jendersen@sunderbyfolkhogskola.seTelefon: 070-233 00 38